01 februari 2006

Hamas fixar freden?

Chock! Världen förundras över hur det palestinska folket frivilligt kan rösta fram blodtörstiga terrorister till makten. Den upplysta och framförallt GODHJÄRTADE västvärlden har ju berättat för de stackars palestinierna att välja al-Fatah. .. Fatah de inget (förlåt!)?

Men tänk om detta val ändå kommer att leda till det stora fredsgenombrottet? Hamas kommer ju inte längre att kunna gömma sig bakom det "goda och diplomatiska" regeringspartiet utan får nu själva stiga fram i rampljuset. Kanske är inte skillnaden mellan partierna så enorm som västvärlden vill framhålla. Kanske handlar det främst om maktkamp mellan två fraktioner. Kanske handlar det om att välja framtoning mot västvärlden. Kanske fördömer al-Fatah egentligen inte den väpnade kampen.

Som jag ser det finns två vägar. Antingen fortsätter Hamas sin kompromisslösa hållning i Israelfrågan. Detta kommer troligtvis att vara totalt förödande för....Palestinas självständighetssträvande. Man kommer att bli isolerade och fördömda. Den andra vägen innebär att Hamas "växer upp" från rebellisk finnig tonåring till en fullt ansvarstagande vuxen man (eller kanske t.o.m. kvinna). Framtida historieböcker kommer i så fall kunna berätta om hur Hamas skapade stabilitet i mellanöstern. Större under har skett förr. Fred på väg?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida